Nötkött

Nötkött förekommer främst som oxfilé, biffar, nötfärs eller i hamburgare, och har hört till människans kost i nästan tiotusen år. Nötköttsuppfödning är den mest belastande av all köttproduktion, trots att vissa stora samhällen, som flera delstater i Indien, inte äter ko.

Hur påverkar nötkött miljön?

Nötuppfödningen, tillsammans med får, är den köttproduktion som drabbar oss mest. 1kg nötkött orsakar 23 - 39 kg växthusgaser – det är tio gånger så mycket som motsvarande tal för kyckling.

Varför är kött bra för hälsan?

Det sägs ofta att kött är viktigt för oss på grund av att det innehåller rikligt med protein och för att vi människor behöver protein för att må bra. Proteinet ska dock inte blandas ihop med kött. Det finns massa bra proteinkällor som är minst lika effektiva och hälsosamma.

Hur får du det dagliga proteinintaget?

Sojabönor 34g/100g

Jordnötter 26g/100g

Pumpafrö 25g/100g

Gröna och röda linser 24g/100g

Den bästa ersättaren för nötkött

Vegoburgare gjorda av sojaprotein är en ny klassiker, som fungerar precis som vanliga burgare. Rik på både smak och protein kan den ha upp till 90% mindre klimatpåverkan än hamburgare som är gjorda på nötfärs.

Om du ändå vill äta nötkött, undvik nötkött från

  • Irland
  • Tyskland
  • Polen
  • Sydamerika
  • USA

Dessa ligger sämst till när det kommer till djurens välfärd, klimatbelastning, biologisk mångfald och antibiotikamatning